Fortsatt viktig info!

Jag tycker det är viktigt att reda ut vad som är vad. Notera först att epilepsi bara är symptom som kan ha många olika orsaker t.ex. hormonellt, trauma mot huvudet, tumörer osv. Det är viktigt att man utreder en hund som har anfall och inte bara tänker “det är epilepsi”.

Crofter Holdings Nanette fick diagnosen epilepsi och avlivades pga det. Anledningen till att jag tar upp Fideli är för att min Magi är mamma till henne. Magi är också släkt till Vesp som förra inlägget handlade om. I början hade Fideli snarlika anfall som Vesp hade.

Dessa anfall blev dock mer kraftiga senare och mer typiska för epilepsi. Så man kan misstänka att epilepsi yttrar sig annorlunda i “början” eller så finns det två olika former av “anfall” i rasen. Oavsett så tycker jag det är viktigt att vi pratar om detta och AGERAR!

Jag känner mig ansvarig för dessa två hundar eftersom Magi är släkt med dom. Värt att notera är att Vesp är född med levershunt MEN jag har fått info om fler hundar som har haft liknande anfall som Vesp och dessa hundar har inte levershunt. Men visst kan levershunten ha påverkat Vesp, det kan man inte utesluta.

Jag skickade in till rasklubben angående hälsoläget men tyvärr var responsen otroligt svag. Jag tycker det är viktigt att man agerar med att t.ex. göra en ny hälsoenkät, prata med samtliga uppfödare, samarbete med alla rasklubbar osv. Det finns MYCKET man som rasklubb kan göra, om man tycker att rasens hälsa är viktig.

Jag är inblandad i projekt som handlar om rasens hälsoläge. Så fort vi är klara kommer allt att bli offentligt och alla kan vara med och hjälpa till.

Sedan vill jag också poängtera att David (It’s Like Ares God Of War) avlivades pga smärtproblematik. Han genomgick en jättestor operation eftersom han hade en grillpinne på insidan av bröstkorgen. Så bröstkorgen sågades upp och pinnen togs ut. Han blev aldrig riktigt bra efter den operationen. Smärtan blev värre och värre, han började bli påverkad mentalt och folk utifrån kunde se att han mådde dåligt och då togs han bort. Han hade smärta bak vid höft samt vid bröstkorgen. Veterinären hittade inget, trots MÅNGA undersökningar. En teori var att det var ärrvävnad som tryckte på nerver, men att öppna upp igen för att åtgärda detta var inget alternativ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: