Mina tankar kring running contacts

Jag är otroligt nöjd med “metoden” jag använda och tränade Magi med. Hon är otroligt säker på balansen och har bara missat nedfarten en gång på tävling och det var i Linköping när jag gjorde ett framförbyte väldigt tätt inpå nedfarten vid balansen, så hon blev nog störd. Detta är givetvis något som man måste träna på, att byta nära hunden.

Med Magi körde jag hela balansen (alltså tre sektioner) först på marken och sedan höjde jag långsamt upp. Jag tränade sedan upp på full höjd och sedan sänkte jag igen och började träna på svängar efter balansen och olika byten. Denna metoden föredrar jag.

Jag är emot att man enbart kör nedfarten. Jag gillar inte heller när hunden ska springa upp och vända och sedan springa ner. Detta är felbeteende, det är inte så hunden ska utföra balansen. Och man riskerar att hunden ramlar ner vid vändningen på balansen. Med Bengt hade jag inte ork eller motivation att träna balansen som jag gjorde med Magi, tyvärr. Jag kan ånga det i efterhand men det var så situationen såg ut då. Jag har istället kört med både på balansen och mestadels kör enbart nedfart. Bengt är säker på kontaktfältet men har inga bra fart över balansen. Så därför har jag valt att träna om.

Nu kör jag enbart nedfart på varierad höjd och varierad startpositionen på balansen. För att öka förståelsen för vad han ska göra. Det är inte riktigt så jag vill träna men det är så det får bli. Jag har inte tillgång till en hel balans där jag kan träna dagligen på först låg höjd för att sedan höja.

Knep för att få hunden att springa och inte hoppa är att dels sänka balansen, ha leksak utlagd efter balansen, ha en kort tunnel efter balansen osv. Fokus neråt med andra ord.

Jag har även testat att ha utlagd filt på nedfarten på balansen och då variera hur den ligger, ibland ligger den helt på balansen, ibland halva på balansen och halva på marken och ibland ligger den helt på marken. Det har också fungerat bra. Det funkar dock inte när jag kör med leksak och han blir för exalterad för då hoppar han om han kör hela balansen. Babysteps 🙂

A.et har jag kört bumpers med både Magi och Bengt. En vid toppen och en i början på kontaktfältet. Tycker det fungerar jag, man får justera efter hur hundens rörelsemönster ser ut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: