Tankar kring lönsamhet inom hundaveln

Ja efter gårdagens inlägg (och i samband med att jag rensade handväskan på “hund”kvitton) så började jag tänka kring lönsamhet och vinst inom hundaveln. Själv har jag bara gått back (rätt ordentligt) genom åren. Första kullen tog jag 2010 och andra kullen 2014. Andra kullen hade gått med liten vinst om det inte vore för Vesps operation. Den var rätt dyr kan man säga 😀 Jag blev avrådd från att lägga så mycket pengar på en operation som var så riksfylld, levershunt. Men jag ville göra att för att rädda Vesp, mitt samvete tillåter mig inget annat.

Det är jag som har valt att “tillverka” mina valpar, jag är ansvarig för dom. Dom har inte bett om att få komma till världen. Jag ser det som min skyldighet att göra allt för att dom ska få bra liv.

Utgifterna som jag har årligen är till stor del utgifter som jag hade haft även om jag inte var uppfödare t.ex. hundmat, tuggben, veterinärkostnader, försäkringar, tävlingsavgifter, kursavgifter, bilersättning till tävlingar osv. Sedan i samband med parning har jag ju avgift för hanen, avgifter för resorna (som brukar bli långa) m.m.

Så ibland när man ser att någon har fått 7 valpar och ser att dom ska ha 12 000kr och då tänker man 7 * 12 000 = 84 000. OJ va den uppfödaren blir rik. Givetvis finns det uppfödare som tjänar pengar, beroende på om man t.ex. använder egen hane på sin tik och tar flera kullar per år och har turen att slippa dyra operationer på valparna. Men jag är inte en av dessa personer. Här går vi back 😀 Enligt skatteverket så: “Underskottet får du spara och dra av mot överskott de fem följande åren.” Därför är det viktigt att verkligen räkna allt och ha koll på hur mycket minus jag ligger hela tiden.

Spara alla dina kvitton och skriv ner alla utgifter du har på dina hundar, stora som små utgifter så ser du själv hur mycket man faktiskt lägger på sina hundar. Men som sagt, dessa utgifter har jag ju även om jag inte är uppfödare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: